Virksomhed mens du studerer

Mange studerende tror ikke de må starte en virksomhed, mens de er på SU. Det er en misforståelse. Der er intet i vejen for at stifte en virksomhed og tjene penge herigennem. Overskuddet i virksomheden tæller så med i dit fribeløb nøjagtig som hvis du havde et almindeligt studiejob.

Der er flere fordele ved at have en virksomhed mens du studerer. For det første får du jo mulighed for at få et studiejob hvor du selv kan være med til at bestemme hvad du skal lave. Du kan f.eks. arbejde som konsulent inden for det studie du har. Her kan du udnytte den ekspertviden du har som studerende.

Hvis du vælger at stifte en enkeltmandsvirksomhed er der flere muligheder for valg af beskatning. En af dem er virksomhedsskatteordningen. Denne skatteordning gør det muligt at binde noget af virksomhedens overskud til virksomheden og derved spare op i virksomheden. Du betaler så kun personskat af den del af overskuddet du hæver. Og ligesom du kun betaler skat af den del du hæver, er det også kun den del der tæller med i dit SU fribeløb.

Og hvad kan du så bruge det til? Det kan du bruge hvis du er på grænsen til at have brugt dit fribeløb op. Så kan du arbejde videre i virksomheden og tjene pengene, men uden at de tæller med. Det betyder så også at du reelt ikke får pengene udbetalt før den dag du vil betale skat af det.

Så der er intet der hindrer en studerende i at stifte en virksomhed. Det er bare med at komme igang.

Hvad hvis jeg sparer meget op i virksomheden?

En ting du dog skal være opmærksom på, er at det er ikke kun den indtægt du hæver i VSO som tæller med i indkomsten til SU-styrelsen. Du skal også lægge den virksomhedsskat du betaler, for den del du lader stå i virksomheden, oveni. Den del du lader stå i virksomheden, skal du nemlig betale 23,5% af i form af virksomhedsskat. Og denne skat kan ikke regnes som udgift i din virksomhed. Så sparer du rigtig meget op i virksomheden, kommer du hurtig til at bruge dit SU fribeløb på den virksomhedsskat du skal betale.

Kan jeg ikke vælge et selskab i stedet?

Jo, du kan i princippet godt vælge at stifte et selskab, f.eks. IVS eller Aps, i stedet. Fordelen her er at den kapital du lader stå i virksomheden, skal du selvfølgelig stadig betale selskabsskat af. Men den tæller nu IKKE med i din personlige indkomst når der skal beregnes SU fribeløb.

Ulemper kan dog være at du jo her er bundet af en obligatorisk arbejdsskadeforsikring. Husk også at den skat der betales i selskab eller VSO jo kommer tilbage den dag man vælger at udbetale det som løn.

 

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Erhvervsblogger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: