Pas på dit navn, når du bruger det i virksomheden

Mange vælger at bruge deres eget navn til virksomhedens navn. Men det kan gå helt galt hvis du går hen og går konkurs. Så kan du nemlig risikere at miste retten til dit eget navn.

Meningen med denne artikel, var egentlig ikke at lave en kommentar til den sag, der omtales her. I stedet var det, at fortælle andre iværksættere om hvor galt det kan gå og hvad man skal overveje inden man bruger sit eget navn til virksomhedens navn.

Mange iværksættere vælger nemlig at kalde deres virksomhed for “Hansens design” eller lign. hvis man hedder Birthe Hansen. Og det kan gå grueligt galt, hvis du går konkurs.

Designer måtte ikke bruge sit eget navn

Den sag vi har hørt om i medierne er sagen om Benedikte Utzon. Hun gik i 2012 konkurs med sit firma og det fik selskabet Topbrands til at opkøbe hendes brand (der var hendes navn), i forbindelse med konkursen.

Senere startede hun et nyt firma, hvor hun valgte at skrive “Designed by Benedikte Utzon” på hendes produkter – fordi de var jo designet af hende. Dette fik Topbrands til at stævne hende for at krænke deres varemærke, og her har Sø og handelsretten så afgjort, at hun ikke må bruge det navn. Hun har bl.a. ikke fået lov til at skrive:

  • Designer Benedikte Utzon
  • Designed by Benedikte Utzon
  • Designet af Benedikte Utzon

Fordi hun har valgt at bruge Topbrands varemærke skal hun betale 206.000 kroner for krænkelse af varemærket og sagens omkostninger.

Årsagen er jo naturligvis at hun har solgt sit navn til Topbrands, og så nytter det jo ikke at hun alligevel vælger at bruge den vare hun har solgt. Så vil den vare de har købt jo blive mindre værd. De tilbød hende tilbage i 2012 at købe det for 20.000 kroner.

Hvad kan man gøre?

Som sagt så er denne artikel ikke ment som værende en direkte kommentar til denne sag, men snarere en lektie til andre der også vælger at bruge deres eget navn til firmaet.

Husk på, at når du bruger dit eget navn som firmanavn, så kan det blive et brand og kan være penge værd. Og hvis du så går hen og går konkurs, så skal alle aktiver sælges ud inkl. firmaet.

Jeg er lidt usikker på om man kunne beskytte navnet bedre i et selskab. Hvis man f.eks. kunne placere navnet i et holdingselskab, så ville det selskab jo ikke gå konkurs, hvis driftsselskabet gik konkurs. På den måde ville man måske kunne beskytte sit navn bedre. Hvis du er interesseret i det, kan det være en ide at vende det med en advokat.

Hvad synes du om sagen? Er det i orden at hun ikke må bruge sit eget navn til en ny virksomhed?

No votes yet.
Please wait...

Erhvervsblogger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: