Nu er selskabsformen IVS afskaffet

Nu er selskabsformen IVS afskaffet

Den 9. april 2019 vedtog politikerne loven der skulle afskaffe selskabsbetegnelsen IVS, der også kaldes for Iværksætterselskaber.

Vi har vist i et stykke tid at iværksætterselskaber var fortid. Nu har politikerne vedtaget den lov der officielt afskaffer den ellers populære selskabsform.

For lovens stemte alle partier, pånær Alternativet der stemte imod loven.

Det betyder at der ikke længere kan oprettes nye IVS – og de gamle skal snart have omdannet dem til Aps.

Kritik af nedlæggelsen af IVS

Lige såvel som nogle støtter nedlæggelsen af IVS, er der naturligvis også mange der er kede af at IVS nedlægges. Ikke mindst de mange der har et IVS og får svært ved at spare den kapital op det kræver, for at kunne omdanne til Aps.

Noget af den kritik har undervejs været indsendt som høringssvar. Lad os lige gennemgå nogle af de kritikpunkter der har været fremsat.

Advokat Jacob Tøjner er en af dem der har henvendt sig til Erhvervsudvalget. Han foreslår i henvendelsen at det skal være muligt at udskyde fristen for omdannelsen af selskabet. Som eksempel nævner han et IVS der låner en halv million af ejeren eller dennes familie til etableringsomkostninger. Dette ville gøre at selskabet ville have en betydelig negativ egenkapital. Med andre ord skulle disse ejere ikke skaffe 40.000 kroner som det koster at omdanne IVS til Aps, men derimod 540.000 kroner som det ville koste at indfri gælden og omdanne selskabet.

Et andet kritikpunkt har været at vi nu vil se dannelsen af IVS lignende selskaber i andre europæiske lande, og at de så bare laver en filial i Danmark. Som svar til et spørgsmål om dette skriver Rasmus Jarlov:

Det forventes ikke, at afskaffelsen af iværksætterselskabsformen vil medføre en væsentligt øget filialdrift i Danmark gennem udenlandske iværksætterselskabslignende selskabsformer. Inden introduktionen af iværksætterselskaberne skete der ikke en stigning i antallet af filialer i Danmark på samme måde, som det skete i f.eks. Tyskland og Norge. Det er derfor ikke Erhvervsministeriet bekendt, at der skulle være særlige holdepunkter for at formode, at de personer, der begår svig i iværksætterselskabsformen idag, vil anvende filialer til formålet ved en eventuel afskaffelse af selskabsformen.

Såfremt iværksætterselskaberne bliver afskaffet, vil Erhvervsministeriet sammen med de myndigheder, der bekæmper svig og svindel, holde nøjeøje med udviklingen i registreringen af filialer. Det bemærkes i den forbindelse, at der er mulighed for at foretage målrettet kontrol af filialerne, hvis det skulle vise sig at være tilfældet

Under alle omstændigheder er afskaffelsen af IVS nu vedtaget og der er ingen vej tilbage.

No votes yet.
Please wait...

Andreas Andersen

Ejer af IT-blogger.dk der arbejder med IT-support, webudvikling, SEO og online markedsføring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: