Må jeg sende fakturaer til min arbejdsgiver?

Af og til hører man spørgsmål om hvorvidt man må sende fakturaer til en virksomhed for et stykke arbejde i stedet for at være ansat og betale løn. Nogle gange er det ens virksomhed der forespørger dette og nogle gange er det selve medarbejderen.

Dette kan som udgangspunkt være en god ting for virksomheden, fordi de så slipper for bøvl med A-skat, feriepenge, ATP m.m. og blot kan hyre medarbejderen som freelancer og dermed undgå sygedage og fyringsperioder. Så der er ingen tvivl om at det er en fordel for virksomheden.

For medarbejderen er det sjældent en fordel. De overtager jo nu alt bøvlet med administration af en virksomhed og fakturaer, som erstatter det arbejde virksomheden skulle have haft med feriepenge, A-skat og ATP. Herudover mister man en masse rettigheder, såsom sygepenge og fyringsperioder.

Men der er da også fordele. Man bliver mere fri og kan som udgangspunkt selv sætte sin løn. Man får mulighed for at arbejde for flere virksomheder, og kan selv bestemme hvor meget man vil arbejde. Man vil måske også have lettere ved at kunne trække ting fra i Skat.

Nogle fremhæver det også som en fordel, hvis man så lader indtjeningen stå i et selskab og på den måde kunne bruge pengene til at spare op i selskabet i stedet for at skulle beskattes af dem med det samme.

Problemet med alt dette er blot at det som udgangspunkt er ulovligt. Hvis man opretter en virksomhed og kun har én kunde, vil Skat erklære en som ansat i stedet for – og man mister muligheden for at trække en masse fra i Skat – med tilbagevirkende kraft.

Og den virksomhed du arbejder for vil i den grad også få problemer, da de vil blive beskyldt for at forsøge at undgå a-skat og have brudt loven.

Selvom du måske udfører den slags freelance arbejde for flere virksomheder, skal du stadig tænke dig om. Man kan ikke blot erstatte tre arbejdsgivere med tre kunder og så vupti er det en virksomhed. Det er derfor altid en god ide hvis man påtænker at starte en virksomhed på et grundlag som dette, der godt kan være en gråzone, at få et bindende svar fra Skat.

No votes yet.
Please wait...

Erhvervsblogger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: