Indsamlinger & Crowdfunding

Crowdfunding er en af de nyere former for finansieringer som virksomheder er begyndt at benytte. Det er en form for indsamling, hvor man beder folk om at donere et beløb til gavn for virksomheden. Crowdfunding betyder finansiering af en folkemængde. De sociale medier har gjort det nemmere at brede ens budskab ud til folket og dermed donere til crowdfunding.

Ikke bare virksomheder benytter sig af crowdfunding. Det gør også nye kunstnere, som søger finansiering til at komme frem. F.eks. kan en sanger på den måde bede om finansiering  via crowdfunding, for at få råd til at udgive en single.

Der findes egentlig forskellige former af crowdfunding, men den mest almindelige er donationsbaseret crowdfunding. Rent skattemæssigt bliver disse donationer betragtet som en gave, som du derfor skal beskattes af. Den der giver et bidrag kan ikke trække det fra i skat, som tilfældet f.eks. er ved velgørenhedsarrangementer.

Meld indsamlingen til indsamlingsnævnet

Alle indsamlinger skal indberettes til indsamlingsnævnet. Det et et nævn, hvor du præcis skal beskrive dit formål med de penge der indsamles. Hvis du får indsamlet nogle penge, kan du derved ikke bruge dem til andre ting, end det formål der er indberettet.

Du skal senest to uger inden indsamlingen går igang, anmelde den til indsamlingsnævnet.

Udfyld en anmeldelse her

Der skal angives mange detaljer til sådan en anmeldelse. F.eks. skal du angive præcis hvornår indsamlingen starter og hvornår den slutter. Og den må højest vare i et år, ifølge indsamlingsloven.

Især formålet er vigtigt at få beskrevet korrekt. Her skal du bl.a. angive:

  • Hvem skal have pengene?
  • Hvor skal pengene anvendes?
  • Hvornår skal de anvendes?
  • Hvordan skal de anvendes?

Man skal også angive hvad beløbet skal gå til, såfremt formålet ikke kan gennemføres. Det kunne f.eks. være at du så ville donere beløbet videre til noget beslægtet.

De indsamlede penge SKAL indsættes på en konto i banken. Det skal være en speciel konto, så pengene ikke kan blandes sammen med andre penge.

Betal skat af det du samler ind

Da indsamlingen betragtes som gaver, skal du betale skat af beløbet. Det gør du ved at indberette beløbet til rubrik 20 i din årsopgørelse.

Hvad med moms?

Hvis donationerne er givet helt uden at bidragsyderen skal have noget til gengæld, er den momsfri.

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Erhvervsblogger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: