Hobbyvirksomhed

Hvis man ikke driver sin virksomhed seriøs risikerer man at Skat klassificerer virksomheden som en hobbyvirksomhed, hvilket giver en række ulemper. Se hvad en hobbyvirksomhed er her. 

Man kalder også en hobbyvirksomhed for en ikke-erhvervsmæssig virksomhed – og i dette begreb ligger det at det skattemæssigt findes at den er stiftet med henblik på at drive hobby – og ikke at tjene penge. Man skal nemlig som udgangspunkt når man stifter virksomhed have en ambition om at den skal give overskud.

Det vil altid være Skat der bestemmer om en virksomheden skal klassificeres som en hobbyvirksomhed eller ej. Når Skat skal vurdere dette vil de især lægge vægt på spørgsmålene:

  • Er virksomheden intens og seriøs?
  • Er virksomheden rentabel?

Hvis de vurderer svaret til at være nej til et af disse spørgsmål klassificeres den som en hobbyvirksomhed. Og så er der andre regler for fradrag af udgifter, arbejdsmarkedsbidrag og hvorvidt underskud er fradragsberettiget.

Udover risikoen for at få klassificeret virksomheden som en hobbyvirksomhed, er der også risiko for at blive betragtet som lønmodtager eller honorarmodtager. Du får ikke en virksomhed ved at din arbejdsgiver blot betaler dit firma for at hyre dig. Som udgangspunkt skal du i en virksomhed bære en økonomisk risiko, for at kunne klassificeres som en erhvervsmæssig virksomhed.

Hvis man er i tvivl om hvorvidt ens kommende virksomhed kan klassificeres som en hobbyvirksomhed, må man hellere bede Skat om et bindende svar for dette. Dette koster 400 kr.

Hvordan beskattes hobbyvirksomhed?

En hobbyvirksomhed beskattes også af dets overskud i virksomheden, som en almindelig virksomhed. Forskellen er dog at det ikke er alle udgifter man kan trække fra, og derfor bliver overskuddet beregnet på en lidt anden måde.

For det første betaler man ikke arbejdsmarkedsbidrag, da en hobbyvirksomhed ikke er omfattet af lov om arbejdsmarkedsbidrag.

Det særlige ved en hobbyvirksomhed er nu, at det er KUN de udgifter som er forbundet med indkomsterhvervelsen der kan trækkes fra. Det er en vurdering, hvad der klassificeres som dette.

Underskud fra hobbyvirksomhed kan ikke trækkes fra i årets anden indkomst eller fremføres til modregning i efterfølgende års indkomst. Baggrunden er, at underskuddet reelt er udtryk for et privatforbrug, som er indkomstopgørelsen uvedkommende. Underskuddet opgøres for hver hobbyvirksomhed for sig.

Dog hvis der kan konstateres, at der er en direkte sammenhæng mellem udgifter, der kan indeholdes i årets underskud, og indtægter erhvervet i et senere år, vil udgifterne kunne trækkes fra i de sammenhængende indtægter.

Se mere her.

No votes yet.
Please wait...

Erhvervsblogger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: