Enkeltmandsvirksomhed

En enkeltmandsvirksomhed er en personlig virksomhed, som de fleste begynder med når de starter virksomhed. Af andre personlige virksomhedstyper kan nævnes Personlig ejet Mindre Virksomhed (PMV), Uregistreret virksomhed og et Interresantsskab. Her kan du læse om en enkeltmandsvirksomhed.

En enkeltmandsvirksomhed er en personlig virksomhed, hvilket betyder at den er identisk med dig som person. Du deler som udgangspunkt økonomien med den og du hæfter personligt for alt tab der måtte komme i virksomheden. Det er også en virksomhedstype der KUN må have én ejer – deraf navnet enkeltmandsvirksomhed.

Det er nemt og gratis at starte en enkeltmandsvirksomhed. Du logger bare ind her med dit NemID og starter blanketten for en enkeltmandsvirksomhed. Den leder dig så igennem en guide og når denne er færdig har Erhvervsstyrelsen modtaget din anmodning. Denne sender de videre til Skat som behandler og godkender den. Dette har de 14 dage til. Når det er sket er din virksomhed registreret og du får et CVR-nummer.

Herefter skal du tilknytte en nemkonto, få et medarbejder-nemid og oprette en digital postkasse. Alt kommunikation med det offentlige foregår nemlig digitalt og alle udbetalinger fra skat foregår til din virksomheds-nemkonto. Din nemkonto må gerne være en privatkonto – men opret en ny konto til virksomheden.

Husk også med det samme at registrere et domæne til din virksomhed – måske både et DK og et COM domæne ifald du udvider til internationalt salg. Hvis du kun skal sælge i EU kan du overveje et EU domæne. Det er en god ide at gøre med det samme, før andre gør det. Du kan tjekke om domænet til din virksomhed er ledigt her.

Hvis du forventer at omsætte for under 50.000 kr. i løbet af 12 efterfølgende måneder, SKAL du momsregistreres. Forventer du at tjene under dette, kan du gøre det frivilligt. Det kan være en fordel at registrere den frivilligt – se mere om det her.

Du skal kun have en enkeltmandsvirksomhed hvis du skal momsregistreres (frivilligt eller ufrivilligt), skal importere eller eksportere eller ansætte folk eller betale lønsumafgift. Hvis du ikke skal nogle af disse ting, fordi du omsætter for under 50.000 kr., kan du ikke oprette en enkeltmandsvirksomhed. I stedet skal du så vælge en Personlig ejet Mindre Virksomhed (PMV) eller Uregistreret virksomhed.

Hvilke pligter har jeg?

Du har pligt til at bogføre dine køb og salg og gemme bilag herfor i 5 år fra udløbet af regnskabsåret. Du skal også føre årsregnskab og kunne vise dette til Skat hvis de gerne vil have det. Men du skal ikke indsende det medmindre de beder om det.

Du skal også indberette dit overskud i din virksomhed – for det er det du skal betale skat af. Dvs. du tager dine indtægter og trækker udgifter fra til virksomheden.

Så skal du, hvis du er momsregistreret, indberette både købsmoms og salgsmoms, inden udløbet af fristen for indberetning. Det er meget vigtig  da du ellers får en bøde. Som standard er dette hvert kvartal.

Der findes meget information på denne webside omkring enkeltmandsvirksomheder, så søger du mere information er du velkommen til at kigge dig omkring. Har du flere spørgsmål er du også velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet nedenunder.

Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

9 Comments

 1. Grete K. Lauridsen 2. februar 2016 Reply
 2. Grete K. Lauridsen 6. februar 2016 Reply
  • Andreas Andersen 7. februar 2016 Reply
   • Grete K. Lauridsen 11. marts 2016 Reply
    • Andreas Andersen 11. marts 2016 Reply
 3. Grete K. Lauridsen 25. marts 2016 Reply
 4. mohamed 14. oktober 2016 Reply
  • Andreas Andersen 1. november 2016 Reply

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *